JABLKOVÝ KOLÁČ S OSTRUŽINAMI (+ OSTRUŽINOVÉ SMOOTHIE)

Léto je v druhé polovině a tak máme konečně k dispozici čerstvé ostružiny. Černé, lehce natrpklé mini-ovoce :) a proto se skvěle hodí ke sladkým jablkům a je to ohromná mňamka. A když si k tomu ještě ze zbylých uděláte smoothie.....máte na letní odpoledne (já tedy večer ;-)) vynikající pochoutku :)

Suroviny:

Na těsto:

350g hladké mouky
220g másla
1 bílý jogurt (170ml)

Na náplň:
150g ostružin
500g jablek (váhu počítám už nakrájených, oloupaných a zbavených jadřince)
50g hnědého cukru (můžete použít i Muscovado pokud vlastníte ;-))
35g másla
2 hřebíčky, malý svitek skořice a špetka (nastrouhaného) muškátového oříšku

Postup:
Připravíme si dortovou formu (průměr 23cm), kterou vymažeme máslem a předehřejeme si troubu na  180´C.
Nejprve si připravíme těsto: z mouky a másla uděláme drobenku. Poté co utvoříme drobné hrudky, vmícháme jogurt, až nám vznikne vláčné těsto. Jakmile nám bude držet pohromadě - uděláme z něj kouli, kterou vložíme do potravinářské fólie a vložíme na cca 15min do lednice. (víceméně, než si připravíme náplň)

Na náplň si oloupeme jablka, zbavíme jádřinců a nakrájíme na malé kousky. V kastrolu si rozpustíme máslo a cukr a necháme lehce zkaramelizovat (cca 3min). Přidáme nakrájená jablka, skořici, hřebíček a muškátový oříšek - vše dusíme 5-7min na středním plameni. Poté odklopíme a necháme mírně zchladnout. 
Ostružiny si nakrájíme podélně a opatrně vmícháme do rozvařených jablek.

Těsto rozkrojíme napůl - obě půlky vyválíme. Jednou plackou vyložíme vymazanou dortovou formu, naplníme směsí jablek a ostružin a zakryjeme druhou rozválenou půlkou :) na okrajích lehce přitiskneme prsty k sobě.

Dejte péct do trouby na 20-25min, po této sobě ubereme teplotu a dopékáme ještě 5-10min dozlatova. Po vytažení z trouby necháme pořádně vychladnout a posypeme moučkovým cukrem.



OSTRUŽINOVÉ SMOOTHIE

Nerada hned dávám do mrazáku čerstvé ovoce a tak jsem přemýšlela co s tím malým zbytkem ostružin udělám - a helemese. V lednici Créme fraiche a ostružiny - nápad je zde :)

Suroviny:
3 hrsti ostružin
200g Créme fraiche
4 kávové lžičky rybízové marmelády
3 kávové lžičky cukru (podle vaší chutě - záleží na sladkosti ostružin)

Postup: (velice jednoduchý :))
Vše dáme do mixéru a rozmixujeme!! :)



Za inspiraci u koláče děkuji Hance Michopulu a jejím Receptům z farmářského trhu II. :))

Žádné komentáře:

Okomentovat