Suroviny:
Na těsto:
350g hladké mouky
220g másla
1 bílý jogurt (170ml)
Na náplň:
150g ostružin
500g jablek (váhu počítám už nakrájených, oloupaných a zbavených jadřince)
50g hnědého cukru (můžete použít i Muscovado pokud vlastníte ;-))
35g másla
2 hřebíčky, malý svitek skořice a špetka (nastrouhaného) muškátového oříšku
Postup:
Připravíme si dortovou formu (průměr 23cm), kterou vymažeme máslem a předehřejeme si troubu na 180´C.
Nejprve si připravíme těsto: z mouky a másla uděláme drobenku. Poté co utvoříme drobné hrudky, vmícháme jogurt, až nám vznikne vláčné těsto. Jakmile nám bude držet pohromadě - uděláme z něj kouli, kterou vložíme do potravinářské fólie a vložíme na cca 15min do lednice. (víceméně, než si připravíme náplň)
Na náplň si oloupeme jablka, zbavíme jádřinců a nakrájíme na malé kousky. V kastrolu si rozpustíme máslo a cukr a necháme lehce zkaramelizovat (cca 3min). Přidáme nakrájená jablka, skořici, hřebíček a muškátový oříšek - vše dusíme 5-7min na středním plameni. Poté odklopíme a necháme mírně zchladnout.
Ostružiny si nakrájíme podélně a opatrně vmícháme do rozvařených jablek.
Těsto rozkrojíme napůl - obě půlky vyválíme. Jednou plackou vyložíme vymazanou dortovou formu, naplníme směsí jablek a ostružin a zakryjeme druhou rozválenou půlkou :) na okrajích lehce přitiskneme prsty k sobě.
Dejte péct do trouby na 20-25min, po této sobě ubereme teplotu a dopékáme ještě 5-10min dozlatova. Po vytažení z trouby necháme pořádně vychladnout a posypeme moučkovým cukrem.
OSTRUŽINOVÉ SMOOTHIE
Nerada hned dávám do mrazáku čerstvé ovoce a tak jsem přemýšlela co s tím malým zbytkem ostružin udělám - a helemese. V lednici Créme fraiche a ostružiny - nápad je zde :)
Suroviny:
3 hrsti ostružin
200g Créme fraiche
4 kávové lžičky rybízové marmelády
3 kávové lžičky cukru (podle vaší chutě - záleží na sladkosti ostružin)
Postup: (velice jednoduchý :))
Vše dáme do mixéru a rozmixujeme!! :)
Za inspiraci u koláče děkuji Hance Michopulu a jejím Receptům z farmářského trhu II. :))
Žádné komentáře:
Okomentovat