Skořice je vlastně kůra skořicovníku - tropického stromu. Používá se v gastronomii, kosmetice, lékařství, do likérů...vlastně má mnoho různých využití. Je také léčivá - pomáhá při trávení, v boji s nadváhou nebo cukrovkou...
A mimo téma - poprvé jsem použila doma vyráběnou mašlovačku - můj dědeček vyráběl :))
Suroviny na základní těsto:
125ml mléka (já použila polotučné , můžete i plnotučné)
7g sušeného droždí (necelý jeden sáček - já měla 10g sáček)
55g krupicového cukru
4 lžíce másla - rozpuštěné, lehce zchlazené
1 velký žloutek
1 van. lusk
340g hladké mouky
2 špetky soli
Základní těsto:
Smíchejte vlažné mléko se 125ml vlažné vody, přidejte sušené droždí, špetku cukru a nechte asi 5min stát na teplém místě.
V menší misce si prošleháme rozpuštěné máslo se žloutkem a vanilkou.
Ve větší si smícháme prosátou mouku, zbylý cukr a sůl.
Přidáme máslovo-žloutkovou směs a kvásek a vypracujeme na vláčné těsto.
Vyklopíme na pomoučněnou pracovní plochu a uhněteme hladké, nelepivé těsto.
Menší misku si vymažeme máslem, těsto do ní vložíme a obalíme máslem ze všech stran.
Mísu přetáhneme potr.fólií a na teplém místě necháme cca 1hod kynout.
Vyklopíme těsto na pomoučněnou prac. plochu a rychle vypracujeme, aby jste z něj dostaly vzduch a znovu zformulujeme do koule.
Potravinářskou fólii lehce potřete rozpuštěným máslem, těsto do ní zabalte, dejte do mísy, tu zakryjte folii a nechte v lednici do druhého dne.
Suroviny na náplň:
185g másla , změklé
75g krupicového cukru (je možné použít i třtinový)
2 lžíce mleté skořice
1 dávka základního těsta
Postup:
Vymažeme si pečící formu máslem a předehřejeme si troubu na 175´C.
V misce si smícháme cukr se skořicí a na pomoučněné ploše si rozválíme těsto - já nebudu říkat na jaké rozměry, protože to těžko bude někdo měřit, ale tak aby to bylo cca jako A4 :))
Rozetřeme na něj máslo - necháme cca 2cm od okraje prázdné a posypeme skořicovým cukrem. Áááá zabalíme roládu - utahujeme lehce :)
Rozřezáme na cca 1,5cm široké kousky a naskládáme do pekáče - překryjeme fólií a necháme na teplém místě cca 1hod kynout - nebojte se, že vám jich do té formy přijde málo, klidně dejte větší - oni hoooodně nakynou :)
Po hodince sejmeme fólii, dáme do trouby a pečeme 25-30min, tak aby byly rolky zlatavé - necháme 10min vychladnout.
NAKRÁJENÉ VYKYNUTÉ UPEČENÉ |
100g moučkového cukru
4 lžíce rozpuštěného másla (můžete použít to z toho potírání těsta - zbude Vám)
3 lžíce mléka
Vychladlé rolky pokapeme polevou a necháme úplně vychladnout :)
Žádné komentáře:
Okomentovat