STŘEDOMOŘSKÁ PLNĚNÁ CUKETA

Suroviny
2 středně velké cukety
3-4 rajčata
1 sáček uvařené rýže (nebo menší hrnek sypané)
2 stroužky česneku
1 menší cibuli
kadeřavá petržel (tak hrst)
sýr (eidam, gouda, parmezán)
strouhanka
oregano, pepř, sůl
olivový olej


Postup
Nejprve si dáme vařit rýži (buď sáčkovou nebo necelý hrneček sypané rýže). Nemusí být úplně do měkka, jelikož jí budeme ještě dopékat.
Mezitím si omyjeme cukety, odkrojíme jejich špičku, rozkrojíme napůl a vydlabeme střed.



Nakrájím si rajčata, malou cibulku, připravíme česnek a čekáme než se nám dodělá rýže :)
Jakmile je rýže hotová, rozpálíme si olej na pánvičce a přidáme cibulku, kterou lehce osmahneme.
Smícháme s rýží, rajčaty, prolisovaným česnekem, osolíme, opepříme a okořeníme oregánem, popř. nasekanou petrželkou.
Směs asi 5min.povaříme a necháme vychladnout.
 
Vychladlou směsí plníme cukety a dáme je do vymazaného pekáčku. Posypeme strouhankou a sýrem (parmazánem, eidamem atd.).


Podlijeme vodou a dáme péct do vyhřáté trouby na 180´C. Pečeme cca 30min nebo dokud
nebude cuketa měkká. 
 
Podáváme s pečivem :)



_______________________________________________________________

Něco navíc:

Vlastní cuketa, tak ji povětšinou známe, vznikla šlechtěním v Itálii, odtud také pramení názvy cukína, zuccha, zucchine, zucchini či zucchetti.
Asi 90% obsahu plodů tvoří voda a významný podíl má také vláknina. Mnoho důležitých látek najdeme ve slupce (např. vitamin A, E, B, hořčík, zinek, železo a jiné...). Prospívá velice zažívání a pomáhá při hubnutí ;-)

Cuketa se používá především v kuchyni na mnoho způsobů. Za studena do salátů i za tepla např.zapečené :)

_______________________


Recept jsem našla na stránkách www.votocvohoz.cz, ale malinko jsem si upravila postup :)






Žádné komentáře:

Okomentovat