DORT STRACIATELLA

Čokoládový korpus, lehký krém a mléčná čokoláda..... :)
Můj nejoblíbenější čokoládový korpus podle Dity P. .....
Ne moc sladký, ale moc dobrý dort!!!


Suroviny:
250ml vlažné vody
125g másla - nakrájené na kostky
35g hol.kakaa - prosáté
300g hladké mouky
1 lžička jedlé sody
400g krupicového cukru - rozdělila jsem půl na půl (200g třtinového + 200g krupice)
2 vejce
125ml podmáslí
1 van.lusk


1 Mascarpone
400ml smetany na šlehání - 33%
100 g mléčné čokolády - nastrouhané
4 lžíce povidel

Postup:
Troubu si předehřejeme na 160´C.
Do kastrolu si nalijeme vodu, přidáme máslo a prosáté kakao. Vše za stálého míchání rozpustíme.
Do velké mísy si prosejeme mouku, jedlou sodu, cukr a přilijeme čokoládovou směs. Mixérem vše promixujeme, aby se nám to vše hezky spojilo.
Nakonec přidáme vejce, podmáslí a van.lusk (semínka ;-)) a vše promícháme.
Vymažeme si formu máslem, dno vyložíme peč.papírem a těsto do ní nalijeme.
Já používala formu o průměru 21cm.
Pečeme 40 45min - zkoušíme špejlí.
Vyndáme z trouby, necháme chvíli vychladnout - vyndáme z formy a necháme nejlépe přez noc úplně vychladnout (aby se nám lépe prořezával).

Další den si korpus rozřízneme na dvě části.

Připravíme si krém:
Mascarpone vyšleháme spolu se smetanou do tuhé šlehačky. Nastrouháme si  mléčnou čokoládu a cca 50g přidáme do šlehačky.
Spodní korpus si nejprve namažeme povidly a poté potřeme šlehačkou - vrstvu nechám na Vás :)
Druhý plát namažeme povidly nejprve z jedné strany (z té kterou položíme na šlehačku) a položíme opatrně na šlehačku. Poté namažeme i nahoře lehce povidly a další vrstvou šlehačky.
Okraje namažeme také šlehačkou a poté (jde to teda hůře :)) posypeme nebo nalepíme (lépe řečeno) nastrouhanou čokoládou. Nejlépe se mi to dělalo stěrkou - nabrat lehce čokolády na stěrku a přilepit na šlehajdu :)

Čokoláda:
125ml smetany na šlehání
200g hořké čokolády
70g másla - nakrájené na kostky 
(Určitě Vám něco zbyde, tak se to dá použít i na něco jiného - v lednici to vydrží)
 
Na vrchu uděláme lehké ,,vlnobití,, a pokapeme rozehřátou čokoládou.


Necháme min. 2hodiny zatuhnout v lednici!! :))



Žádné komentáře:

Okomentovat